Maak van jouw bib een paradijs voor scholen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren amper nog lezen voor hun plezier. Leesplezier is het begin van beter begrijpend lezen en betere kansen in onze samenleving. Hierop inzetten zou de plicht moeten zijn van elke bib!
In deze sessie leer je hoe je het leesvirus onder álle kinderen kan verspreiden. Want ongetwijfeld zit jouw bib vol expertise. Maar misschien blijft deze expertise teveel in de rekken of in de hoofden van de medewerkers? In deze interactieve sessie leer je hoe je in de bib efficiënt kan inzetten op leesbevordering.
Hoe kan je een vraaggerichte jeugdcollectie samenstellen? Hoe kan je deze collectie laten leven en bekend maken bij de jonge lezertjes? Een schoolvriendelijke bib, wat houdt dat in? Hoe kan je goede contacten leggen met de scholen en wat is de rol van de bib hierin?
In deze sessie doe je heel veel inspiratie op om van jouw bib een levendig centrum voor leesbevordering te maken en nauwer met de scholen uit jouw regio samen te werken.
Aandachtspunten:
Visie, doelstellingen, prioriteiten en acties bepalen in functie van een levendige scholenwerking
Uitleencijfers verhogen door een nauwe samenwerking met de scholen.
Van de bib een onmisbare en ondersteunende pijler maken voor de scholen.
De doelstellingen van de bib afstemmen op de doelstellingen van de scholen.
Handvaten voor het samenstellen van een schoolvriendelijke collectie.
Praktische info:
donderdag 25 januari 2024 | 10u00 - 16u00
Prijs: € 145 per deelnemer - inclusief onthaal met koffie en thee, broodjeslunch, syllabus, goodiebag en kinderboek naar keuze uit de Clavis conceptwinkel in Herkenrode (ter waarde van maximaal € 25).
Locatie: Willewete educatief centrum, Herkenrodeabdij 4b, 3511 Hasselt (ruime gratis parking)
Doelgroep: jeugdbibliothecarissen, educatieve medewerkers van bibliotheken, bibliothecarissen
Navormer: Klara Vrolix
Klara Vrolix volgde na haar opleiding maatschappelijk werk de tweejarige opleiding ‘Educatief en pedagogisch werken met laaggeschoolde volwassenen’. Ze gaf vijf jaar Nederlandse les aan laaggeschoolde volwassenen. Hier ervaarde ze welke impact laaggeletterdheid heeft op mensen hun hele leven. Dat motiveerde haar om rond leesbevordering en leesmotivatie met kinderen aan de slag te gaan.
Sinds 2007 werkt ze als educatief medewerker in de bibliotheek, waar ze leerkrachten coacht en ondersteunt in taal- en leesbeleid en leesbevorderende activiteiten voor kinderen organiseert. Om zich nog verder te verdiepen volgde ze het postgraduaat leescoach en deed ze een intensief begeleidingstraject rond lezen en taal met verschillende scholen. De voorbije maanden genoot ze een opleiding bij Daniëlle Daniëls, die haar jarenlange expertise als leesbevorderaar en navormer heeft gedeeld met Klara.
Vanaf dit schooljaar wil Klara graag haar praktijkervaring vanuit de bibliotheek en vanuit de begeleiding van scholen in navormingen delen met leerkrachten, om zo het leesvuur aan te wakkeren.