Kinderen in de eerste graad motiveren als lezen moeilijk gaat
Naar het eerste leerjaar gaan, voor veel kinderen betekent dat leren lezen! En daar hebben de meeste kinderen ontzettend veel zin in. Gelukkig maar! Lezen is immers belangrijk, want wie leest, groeit.
Helaas maken een aantal kinderen een moeilijke start in het eerste leerjaar. Een moeizame start heeft een grote invloed op de verdere schoolloopbaan en wordt zelden nog ingehaald. Maar wat als lezen toch echt moeilijk gaat?
Door het langdurig worstelen met technisch lezen komen sommige leerlingen niet tot leesbegrip. Hoewel zij houden van verhalen en leergierig zijn, wordt lezen een opgave. Eén ding staat vast: kinderen leren lezen door te lezen! De kracht van de leerkracht, de juiste interventies op het juiste moment en een rijk boekenaanbod zijn uitermate belangrijk in de aanpak van leesmoeilijkheden. In deze sessie zullen we aanbevelingen daartoe omzetten naar de klaspraktijk om op die manier de kans op lees – en schoolsucces bij alle kinderen te verhogen.
In de voormiddag focussen we op hoe je effectieve leeslessen opbouwt waarin álle kinderen actief meedoen, met welke effectieve interventies je kinderen kunt ondersteunen in het leren lezen en hoe je potentiële risicolezers opspoort.
In de namiddag krijg je heel wat boekentips en ontdek je welke boeken zeker niet mogen ontbreken in je klasbib om kinderen te motiveren als lezen een opdracht is. Je krijgt bovendien heel wat tips aangereikt hoe je ouders motiveert om thuis verder te oefenen en hun kind positief te stimuleren.
Praktische info:
donderdag 15 mei 2025 | 9u00 - 16u00
Prijs: € 145 per deelnemer - inclusief onthaal met koffie en thee, broodjeslunch, syllabus, goodiebag en kinderboek naar keuze uit de Clavis conceptwinkel in Herkenrode (ter waarde van maximaal € 25).
Locatie: Willewete educatief centrum, Herkenrodeabdij 4b, 3511 Hasselt (ruime gratis parking)
Doelgroep: leerkrachten van de 1ste graad lager onderwijs
Navormers: Annelies Stiers en Klara Vrolix
Annelies Stiers werkte als onderwijzeres in verschillende klassen van de lagere school, maar verloor haar hart helemaal in het eerste leerjaar. Ze werkte als zorgcoördinator, beleidsondersteuner en mentor van startende leerkrachten binnen haar school. Na een BNB Zorgverbreding en Remediërend Leren aan de UCLL ging ze eerst zelf lesgeven in de BNB Zorgverbreding en Remediërend leren. Daarna ging ze deeltijds werken als praktijklector in de hogeschool PXL, waar ze jonge leerkrachten mag meenemen in de didactiek van lezen.
De laatste tijd legt ze zich vooral toe op onderzoeksprojecten op vlak van taal en ouderbetrokkenheid. Ze is freelance vormer voor het CTO. Ze genoot een opleiding bij Daniëlle Daniëls, die haar jarenlange expertise als leesbevorderaar en navormer heeft gedeeld met Annelies. Annelies geeft vormingen in educatief centrum Willewete. Vanuit krachtige praktijkverhalen wil ze leerkrachten inspireren, om zo bij te dragen aan goed onderwijs.
Klara Vrolix volgde na haar opleiding maatschappelijk werk de tweejarige opleiding ‘Educatief en pedagogisch werken met laaggeschoolde volwassenen’. Ze gaf vijf jaar Nederlandse les aan laaggeschoolde volwassenen. Hier ervaarde ze welke impact laaggeletterdheid heeft op mensen hun hele leven. Dat motiveerde haar om rond leesbevordering en leesmotivatie met kinderen aan de slag te gaan.
Sinds 2007 werkt ze als educatief medewerker in de bibliotheek, waar ze leerkrachten coacht en ondersteunt in taal- en leesbeleid en leesbevorderende activiteiten voor kinderen organiseert. Om zich nog verder te verdiepen volgde ze het postgraduaat leescoach en deed ze een intensief begeleidingstraject rond lezen en taal met verschillende scholen. Ze genoot een opleiding bij Daniëlle Daniëls, die haar jarenlange expertise als leesbevorderaar en navormer heeft gedeeld met Klara.
Klara wil haar praktijkervaring vanuit de bibliotheek en vanuit de begeleiding van scholen delen met leerkrachten in de vormingen die ze geeft, om zo het leesvuur aan te wakkeren.